Toit ja õlu! I osa

märts 24, 2014

toit ja õluÕllet on nähtud alati kui meeste jooki. Seda juuakse liha küpsetamise juures, grillipidudel, pärast sauna, samal ajal kui naised valavad endale Chardonnay´d ja teevad salatit.

Selline pilt on olnud palju aegu – kuid ajad muutuvad ning traditsioonid koos nendega.

Õnneks ei ole enam haruldane näha pubis või restoranis inimesi, mehi ja naisi, joomas õlut. Huvitav on hoopis näha kui palju erinevaid õllesid tarbitakse. Mehed joovad kangemaid amber Ale´isid, double IPA´sid, nisuõllesid kui naised naudivad erinevaid puuvilja Lambikuid või shampuse õllesid.

Restoranide ja pubide menüüd on väga rikkalikud ja inimesed otsivad ning soovivad rohkem maitseelamusi leida.

Õlu on muutunud. Praegust aega nimetatakse õlletootmises „kreatiivse anarhia“ perioodiks.

Igas riigis ja iga riigi külas tehakse enda nägu õllet ja loomulikult peetakse seda maailma parimaks.

Ka inimeste suhtumine õllesse on muutunud. Mõistetakse rohkem õllevalmistamise peent kunsti ning seda unikaalsust mida iga pudel sisaldab. See ei ole enam tavaline maitsetu hägune vesi mida juuakse sellepärast,et seda on joodud ka enne Sind. Seda peetakse üheks osaks õhtusöögist ja mõnusast väljasistumisest.

Restoranides on tavaline, et lisaks veinidele pakutakse ka õllesoovitust. Õlleõhtusöögid on kogumas populaarsust. Toitu ja õllet paaritatakse üha enam ja enam. Lõpuks on ta jõudnud intelligentse joogi ikka, mida naudivad nii naised kui mehed suurtemas kogustes kui iial varem ( kolmas enimmüüdud jook  maailmas peale vee ja tee).

Maailmas on 87 tuntud õllesorti, mis on igaüks oma aroomi ja maitsega.

Näiteks pilsner on kõige tavalisem õlle, mida tehakse igal pool maailmas alates Hiinast, Jaapan,  Austria, Austraalia, Malaisia, Filipiinid, Kanada, USA ja loomulikult Tśehhi. Neid kõrvuti proovides, võime ainult imestada kui erinevalt need maitsevad. Ja proovides ainult Austraalia pilsnereid kõrvuti – võime samuti imestada maitseerinevuses. Õlu on väga kompleksne jook. Ja ainuke viis teada saada, mis õlu sobib kõige paremini teatud toidu juurde, on proovida palju erinevaid õllesid. Kindlasti ei sobi Su lemmikõlu kõikide toitude juurde.

Me võime õllesid jaotada kaheks suureks grupiks. Mõned ütlevad , et head ja halvad. Millega ma võin nõustuda, kuid siiski on see väga subjektiivne ja isiklik arvamus. Tegelikult on laagrid ja ale´id. Nende erinevus tuleneb valmistusviisist ja pärmisordist. Kuid sellest ei soovi ma pikemalt rääkida, sest teemaks on siiski toit ja õlu. Kuid teades neid kahte suurt gruppi saame me rohkem selguse õllesortidest ja sealt tulenevalt ka sobivuse toiduga.

 

 

 

 

 

Categories: Uncategorized

Kommenteerimine on suletud.