Toit ja õlu ! II osa

aprill 3, 2014

Strong

Inimesed on nautinud õllet koos toiduga juba kaua aega. Seda õnnelikku suhet ei ole mõtet reeglitega raamida ( ja ei saagi).

Kuid, et lihtsustada seda meeletult suurt maitsete maailma, võib mõned üldistatud soovitused välja tuua.

  • Otsi toidust samu maitseid, mis õllest
  • Magus toit – magusa karakteriga õlu ( nt porter )
  • Hapukas toit – hapukas ( Geuze ) või mõrkjas õlu ( IPA, Pilsener )
  • Vürtsikas toit, Mehhiko toit  – humalane õlu ( IPA – kuiv palett, teravl mõrudus ja humala aroom )
  • Soolane toit – puuviljaline õlu ( Belgia dubbel, Śoti ale )
  • Ainus erand – mõru ei sobi mõruga. Mõru toit vajab puuviljast jooki
  • Vahel on head ka vastandid – värskendab
  • Kerge toit ( salat ) – kerge õlu ( laagerid, A le Coq, Stella Artois )
  • Rasvane toit vajab tugeva maitse ja kõrgema alkoholisisaldusega õllet või hapukat õllet. Hapu balanseerib rasvast.

Näiteks hapukas Geuze, mille komplekset maitset saab võrrelda kvaliteetsete shampanjadega, sobib suurepäraselt mereandidega ja rasvase kalaga ( lõhe, makrell ).

Tänapäeva kiires maailmas ei ole väga palju aega suurepärast toitu valmistada. Kindlasti on meil meeles mõned parimad palad mis saanud oleme. Kuid ma julgen arvata, et neid ei ole väga palju.

Siinkohal tulebki appi kaaslane õlu, mis võib muuta igapäevase tavalise õhtusöögi suurepäraseks maitseelamuseks. Kuid nagu iga kaaslase puhul, tuleb teda hoolikalt valida.

Loomulikult ei suuda traditsiooniline õlu muuta Big Mac´i gurmeetoiduks, kuid valides õige joogi lihtsa grillkana kõrvale, võite avastada enneolematu maitseelamuse.

Mida rohkem te proovite, seda rohkem te soovite leida erinevaid maitsepalette ning seda rohkem hakkate te neid tähele panema.

Kas vein ei paku meile sama elamust ? Jah ja ei.

Me naudime mõnusalt küpsetatud lamba kõrvale Burgundiat, kuid me ei saa veini kõrvutada paljude toitudega mida me igapäevaselt sööme.

Nt. Mehhiko, Hiina, Jaapani, Tai, India, barbeque toitudega. Isegi veinieksperdid väidavad, et on päris palju toite mis lihtsalt ei sobi veiniga.

Me võime leida hea veini mis isegi sobiks, kuid ta ei oleks kõige parem kaaslane. Sest vürtsid muudavad veini maitset – muutes valged veinid teravaks ja punased kibedaks.

Vein ei värskenda paletti nii nagu õlu seda teeb. Veinil ei ole karamelli ja rösti aroome mis sobiksid nende söökidega.

Kuid ei ole toitu mille kõrvale õlu ei sobiks – nisuõlu sobib suurepäraselt munaga, Belgia ale teeb imesid tśilli, ingveri ja curriga. Belgia kange ale viib keele alla, juues seda rammusa  suitsujuustu-puraviku supi kõrvale. Rikkalik Imperial Stout kohvi aroomiga sobib suurepäraselt shokolaadikoogiga. Kreembrülee shampuseõllega! Minu lemmik.

Kuid siiski, keegi ei soovi endale ju „õllekõhtu“. Kuidas on lood kaloritega?

Õllel ei ole rohkem kaloreid kui veinil, seega ei tee see rohkem paksuks.

Pole vahet mis sa sööd või jood – tasakaal on naudingu võti !

„ See oli tark mees kes leiutas õlle“  – Platon

Categories: Uncategorized

Kommenteerimine on suletud.